Charakterystyka
Olej kokosowy jest olejem roślinnym otrzymywanym w wyniku tłoczenia i rozgrzania kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W kosmetyce stosowany jest najczęściej rafinat – odkwaszany i wybielany. Zawiera kwas laurynowy. Topnieje w temperaturze 25-28 o C.
Olej kokosowy jest używany do wyrobu najlepszych, łagodnych dla skóry, naturalnych mydeł oraz szamponów, a także innych produktów do mycia i kąpieli. Pozwala otrzymać gęstą, luksusową pianę, nawet w bardzo twardej wodzie. Poza tym wydłuża trwałość mydła.
Niezastąpiony olej zarówno do użycia kosmetycznego, jak i spożywczego. Jeden z najlepszych olejów do pielęgnacji włosów i skóry głowy.
Właściwości
- oczyszcza
- odżywia
- nawilża
- zwalcza trądzik
- chroni skórę przed słońcem, wykazuje podobne działanie jak krem z filtrem SPF10
- posiada właściwości spieniające
- zawiera wapń, żelazo, cynk, witaminę E i K, kwas laurynowy mający właściwości antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze.
Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO
- do produkcji mydeł
- do produkcji szamponów
- do produkcji balsamów
Media Społecznościowe