Charakterystyka:
Miód jest naturalną słodką substancją wytwarzaną przez pszczoły. Tworzą je one z nektaru kwiatów lub z wydalin żywych części roślin i wydzielin owadów ssących soki żywych części roślin, łączonych przez pszczoły ze specyficznymi substancjami własnymi.
W skład miodu wchodzą: węglowodany, woda, kwasy organiczne (glukonowy, jabłkowy, cytrynowy), białka, enzymy: inwertaza, amylazy, oksydaza glukozy, flawonoidy (kemferol, kwercetyna, apigenina, hesperydyna), witaminy (C, B3, B6), składniki mineralne (potas, żelazo, sód, wapń, magnez), olejki eteryczne.
Właściwości:
- przeciwzapalne
- odżywiające
- bakteriobójcze
- antyseptyczne
- przeciwbakteryjne
- przeciwgrzybiczne
- nawilżające
Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO:
- do produkcji scrubów i peelingów
- do produkcji balsamów
Media Społecznościowe