Charakterystyka:
Masło mango pozyskiwane jest z pestek owoców mango (Mangifera Indica) w wyniku tłoczenia na zimno. Zawiera spore ilości kwasu stearynowego (30-45%), który wpływa na twardość i pienistość mydła, ale też i kwasu oleinowego (38-50%), który daje kremową pianę i ma właściwości kondycjonujące (poprawia stan skóry). Używane jest głównie do pielęgnacji suchej i zniszczonej skóry oraz po poparzeniach słonecznych. Masło posiada konsystencję stałą, w zetknięciu ze skórą topnieje, bardzo łatwo się rozprowadza, pozostawia uczucie aksamitnej gładkości. Świetne do pielęgnacji włosów, które wymagają regeneracji, uelastycznienia, zwiększenia połysku. Masło mango ułatwia rozczesywanie splątanych włosów.
Masło mango nie ma zapachu, jest koloru białego. Świetnie nadaje się przy pielęgnacji skórek wokół paznokci, gdyż przyśpiesza gojenie się małych ranek i pęknięć.
Właściwości:
Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO:
- do produkcji mydeł
- do produkcji szamponów
- do produkcji balsamów
Media Społecznościowe