Charakterystyka:
Jest to naturalny kosmetyk hipoalergiczny, nawilżający, wspomagający regenerację naskórka.
Masło kakaowe jest bardzo stabilnym tłuszczem, nie jełczeje szybko i można je dość długo przechowywać. Masło kakaowe ma właściwości natłuszczające, jest świetnym emolientem. Zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu stearynowego (ok. 26%) i palmitynowego (ok. 34%), a więc wpływa na twardość mydła.
Masło kakaowe charakteryzuje się biozgodnością ze skórą, co oznacza, że składniki w nim zawarte są przez skórę w 100 % tolerowane i łatwo się wchłaniają. Masło zawiera naturalne antyutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników. Masło doskonale nawilża i regeneruje skórę, ponieważ zawiera kwas oleinowy. Nadaje skórze piękny połysk i aksamitną gładkość.
Masło kakaowe ma bardzo twardą konsystencję. Temperatura topnienia masła jest zbliżona do temperatury ludzkiego ciała i wynosi około 36 stopni Celsjusza. Dlatego po zetknięciu ze skórą przechodzi w stan ciekły, doskonale ją natłuszcza, chroni przed promieniowaniem UV. Masło znacząco przyspiesza opalanie.
Właściwości:
- mocno nawilża i regeneruje
- przyspiesza opalanie
- uzupełnia w skórze niedobory witamin
- nadaje skórze piękny blask
- wygładza
- działa przeciwzmarszczkowo
- nie alergizuje
- posiada naturalny filtr słoneczny
- ma właściwości spieniające
Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO:
- do produkcji mydeł
- do produkcji szamponów
- do produkcji balsamów
Media Społecznościowe